Άγαλμα Δήμου Ζούλια
Γιός του Πανταζή Ζούλια. Έδρασε και πλούτισε ως έμπορος στην Αίγυπτο, στην πόλη Χελβάν. Όντας άγαμος άφησε με διαθήκη στην Κοινότητα Πορταριάς χιλιάδες χρυσές λίρες Αγγλίας για τα ακόλουθα έργα:
• 3.500 λίρες για την ανέγερση επαγγελματικής σχολής απόρων αρένων και θηλέων , η οποία θα έφερε το όνομά του,Σχολή Δήμου Ζούλια. Η σχολή λειτούργησε για αρκετά χρόνια στο σημερινό κτήριο που στεγάζεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς.Στη σχολή διδάσκονταν κατά βάση σε πλήρες πρόγραμμα αρκετά μαθήματα οικοκυρικής, αλλά υπήρξε και επιμόρφωση των κατοίκων για τις γεωπονικές αρχές και προώθηση νέων καλλιεργειών διαφόρων ποικιλιών.
• 1.000 λίρες για την ανέγερση του νέου ναού ΄΄Αγ. Ταξιαρχών΄΄ στη θέση του παλιού, στο σημερινό ΞΕΝΙΑ. Στη μικρή πλατεία ζητάει να δοθεί το όνομα της μητέρας του, της οποίας τάφος υπήρχε κοντά στο ναό και στη θέση του σήμερα υπάρχει μνημείο-στήλη όπου έχουν ταφεί τα οστά τους.
• 600 λίρες για τον εξωραϊσμό του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου και της Παναγίας Πορταρέας όπου υπάρχει οικογενειακό μνημείο του πατέρα του, στο αίθριο της Παναγίας Πορταρέας.
• 200 λίρες για την ανέγερση βρύσης στην Αδάμενα και τον εξωραϊσμό της πλατείας, έργα όπου σώζονται μέχρι σήμερα
• 800 λίρες για την μετεγκατάσταση του νεκροταφείου στην Αγία Παρασκευή (στο δρόμο για την Μακρυνίτσα), έτσι ώστε να μην βλέπουν οι μαθητές της άλλοτε επαγγελματικής σχολής τις νεκροφόρες
• Για τη συντήρηση της σχολής άφησε ακόμα 5.000 λίρες στην Εθνική Τράπεζα.
-
Εν ζωή έργα του συμπεριλαμβάνονται η οικονομική συνδρομή στην οργάνωση της Ηλεκτρικής Εταιρίας Πορταριάς και την ανέγερση του Κοινοτικού και Δημοτικού Καταστήματος στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.
Στην συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται το άγαλμα (ανδριάντας) του Δήμου Ζούλια, με βόρειο-ανατολική κατεύθυνση, έτσι ώστε να βλέπει από εδώ το σύνολο του οικισμού.
Νικόλαος Κοντοβάς, μουσειολόγος.
Επιμελητής της μόνιμης έκθεσης του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Πορταριάς